McMahon School Operational Plan

McMahon Operational Plan SY2017-2018

 

School Operational Plan  

McMahon School – SY 2017-2018

 

Student Schedule

Mon – Fri
Start Time(1) 7:40 a.m.
End Time(2) 2:45 p.m.

Total Elementary/Middle School Hours: 1275 hours per year

Exceptions

Our student calendar follows the HPS calendar.  Note that one of 10 professional learning days will be on January 15, 2018 – Martin Luther King, Jr. Day  

 

Teacher Schedule

Actual Schedule (Include all scheduled time outside of the student learning day; this includes entry/dismissal, collaboration, staff meetings, etc.

Mon Tues Wed Thurs Fri
Arrival 7:30 7:30 7:30 7:30 7:30
Dismissal 2:50 4:55 2:50 2:50 2:50

 

Accounting for the Time

Category Length of Time per Session Frequency Total Time Per Year Notes/Details/Dates
Collaboration 2 hours, 5 minutes

Tuesday afternoons

from 2:50 to 4:55

35 days @ 2 hours, 5 minutes

each

73 hours *Tuesday afternoons from 2:50 to 4:55 weekly for faculty

*Collaboration time begins at 2:55 p.m.

2:50-2:55 is for transition from duty to collaboration

Faculty Meetings 1 hour, 5 minutes

Monday afternoons from

2:50 to 3:55

11 days @ 1 hour, 5 minutes each 12 hours 9/25, 10/23, 11/27, 12/18, 1/22, 2/12, 3/12, 4/9 (MCAS), 4/30, 5/21, 6/11

*Staff Meetings begin at 2:55 p.m.

2:50-2:55 is for transition from duty to meeting

Arrival Duty 10 minutes 180 days 30 hours From 7:30 to 7:40 daily
Dismissal Duty 5 minutes 180 days 15 hours From 2:45 to 2:50 daily
Open House 3 Hours (4:30-7:30 p.m.) 1 Day 3 Hours Thursday 9/21

Staff – 4:30 to 7:30

Families – 5:00 to 7:00

5 to 5:30 Dessert

5:30 to 6:00 State of McMahon Address

6:00 to 7:00 classroom visits

4 School Scheduled PD Days 7.0 Hours

(8:00 a.m. to 3:00 p.m.)

4 Days 28 Hours 8/22, 8/23, 1/15 (MLK day), 6/15 (or the day after the last day of school, depending on snow days) 7 hours each
6 Scheduled PD Days 7.5 Hours 6 Days 45 Hours 8/24, 8/25, 8/28, 11/7, 1/2, 3/19
Category Length of Time per Session Frequency Total Time Per Year Notes/Details/Dates
PT Conferences 4 Hours, 5 minutes

2:50 to 6:55 p.m.

1 Day 4 Hours, 5  minutes 11/8

Schedule 10 minute conferences

Family Engagement Nights 2.5 Hours 3 Nights 7 Hours, 30 minutes Faculty – 5:00 to 7:30

Families – 5:30 to 7:00

Paraprofessionals are encouraged but not required to attend.

10/12/2017- 5:00-7:30 Harvest Festival of Learning

1/18/2018- 5:00-7:30 Winter Learning Spectacular  

3/8/2018- 5:00-7:30 McMahon March Madness

End of the year Student Activity 1 Hour each 2 Days 2 Hours 4/26 Planning

5/24 Organization

EOY Data Review 1 Hour 1 Day 1 Hour 5/31

Reflection of student progress and Development of Class Lists

At teacher discretion 0- 24 hours Time for faculty to ready for Report Card Grades, Parent Teacher Conferences, Open House, Family Engagement Nights, Spring Showcase events etc.
TOTAL TIME 221

-245 hours

PLCs

(*Embedded within the school day)

1 hour Every week (37) 37 Hours Teachers will meet 1 hour every Wednesday, every week during their Specials Block

PreK-K 8:55-9:55

1 – 2 12:45-1:45

3-4 9:55-10:55

5-6 1:45-2:45

7-8 7:55-8:55

Spring Showcase

(*Embedded within the school day)

2 Hours 1 Day 2 Hours 5/31- 12:30-2:30

(*Embedded within the school day)

3 Total time may not exceed 245 hours, unless  teachers are compensated according to the HPS Professional Compensation Structure or Morgan Professional Compensation Structure.

  • Weekly Collaboration by having a 7-hr 5 min day: 2 hours per week, 80 hours per year
  • “Up to 90 hours” for additional responsibilities: 90 hours per year
  • 6 Scheduled PD days: 7.5 hours x 6 days = 45 hours
  • 4 School-Scheduled PD days: 7.5 hours x 4 days = 30 hours

 

ES/MS Paraprofessional Time

Typical Schedule

Mon Tues Wed Thurs Fri
Start Time 7:35 a.m. 7:35 a.m. 7:35 a.m. 7:35 a.m. 7:35 a.m.
End Time 2:55 p.m. 3:45 p.m. 2:55 p.m. 2:55 p.m. 2:55 p.m.

3 Paraprofessionals will be included in 45 min – 2 hours per week for collaboration. (School choice on how much.) McMahon School = 50 minutes of collaboration time every Tuesday from 2:55 to 3:45 p.m.

4 Most elementary and middle school paraprofessionals work 37.5 hours per week.  Morgan paraprofessionals work 40 hours per week.

5 School leaders are allowed to stagger paraprofessional schedules, assuming students’ needs and IEPs are met, and that paras can participate in at least 45 min per week of collaboration.

Print Friendly, PDF & Email